top of page
  • margrethewivel

Skrædderiets festligste aften

Den festligste aften for skrædder-entusiaster er ubetinget 'Laugenes årlige opvisning' i Håndværkerforeningen. Her viser de dygtige skræddere deres håndværk frem på smukke modeller, der skrider ned af runway'en i de historiske lokaler i Dr. Tværgade i hjertet af København. Man kan ikke blive andet end opløftet og glad for denne dyrkelse af det smukke og anvendelige håndværk.

Skrædderi skal som regel stå sin prøve i hverdagen. Sidder det flot også efter en lang arbejdsdag? Kan det holde pasformen år efter år? Præsenterer det én, som den man gerne vil være? Det er nemlig den stille og daglige tilfredshed, der gør, at vi skrædderkunder altid vender tilbage for at få lavet tøj af en ægte håndværker.


Men en gang om året skal skrædderi hyldes højlydt og med noget ekstraordinært. Og det gør Laugenes årlige opvisning. Her viser ikke bare Skrædderlauget, men også Buntmagerlauget, Sadelmager- og tapetsererlauget og Guldsmedelauget deres flotte håndværk frem.


Temaet for årets opvisning var fortolkninger over, hvordan vi 'med fortiden skaber fremtiden'. Skrædderiget var rundt og spøge nogle af skrædderne, hvordan de med deres styles havde valgt at fortolke dette tema.



Kathrine Ines

Kathrine Ines havde valgt at lave enkle og salgbare styles, der er meget anvendelige. Andre år har hun lavet langt mere komplekse styles til Laugenes opvisning, men coronaen har bare meldt en virkelighed, hvor der har været pres på de økonomiske ressourcer. Samtidig har tiden været knap, da der efter genåbningen var en masse selskabskjoler og brudekjoler, der med ét skulle gøres færdig.


Kathrine Ines fortolker temaet 'Med fortiden skaber vi fremtiden' ved tidløse og enkle styles. De duede for 50 års siden, og de duer stadig.


De benspænd har dog kun været befordrende for anvendeligheden og dermed også holdbarheden i hendes kreationer. Hun kalder det selv tidløst design, der netop trækker fortiden med ind i fremtiden. Det feminine udtryk, der var før i tiden, mener hun er enormt klædeligt. Og så giver det i hendes optik plads til personligheden hos den, der har det på.

Både jakke og bukser er lavet af boucle med indvævede pailletter. Det er en Chanel-rest, som Kathrine Ines købte i Paris, lige inden corona'en lukkede alt ned. Samme sted fandt hun boucléet til den lyserøde boucle-kjole. Den er inspireret af 1960'ernes enkle kjoler. Derudover viste Kathrine en lang kjole inspireret af 1940'ernes aftenkjoler. Den er lavet i en let silke-georgette, som er elegant, men også meget strækbar og derfor behagelig at have på. Den har påsyet små pailletter, som både giver et organisk og meget elegant twist.



Susse Thorseng Lærche

Fortiden som adgang til fremtiden var også meget present i Susse Thorseng Lærches styles. Susse havde nemlig ladet sig inspirere af Maja Lisa Engelhardt, som hun for tiden samarbejder med om en fortolkning af den kristne messehagel. Den kåbe, præsten bærer ovenpå sin præstekjole ved højmessen. Mere kan hun lige nu ikke afsløre, men arbejdet har både i valg af materiale og farve givet inspiration til både det smukke jakkesæt i kongeblå velour, det dueblå slag til og den terrakottafarvede cocktailkjole velour med rosa for, der kigger smukt frem ved bevægelse.

Tre meget smukke kreationer fra Susse Thorseng Lærche. De to første trak på inspiration fra kunstneren Maja Lisa Engelhardts farver og den sidste fra Dior og Balmains former.


Derudover havde Susse trukket inspiration fra de gamle mestre som Dior og Balmain, hvor hun var så heldig at være med til modeshow som ung. Det sås tydeligt i hendes brudekjole med rundskårne ærmer og det smalle liv. Som hun siger, det store, det enkle og det brede på én gang mestrede Pierre Balmain. Kjolen er lavet i silkeorganza med tyl broderet med blade. Dertil er påsat håndsyede blade i udskæringen og på slæbet. Af samme grund har Susse kaldt den 'løvfald'.

Susse Thorseng Lærche har trukket inspiration fra kunstneren Maja Lisa Engelhardt i sit valg af farver og materialer, som hun lige nu samarbejder med om fortolkning af messehagler. Det kommer vi til at høre mere om i det nye år.



Birgitte Thaulow

Birgitte Thaulow rører ved noget essentielt ved spørgsmålet om, hvordan skræddere bruger fortiden til at skabe fremtiden. For som hun pointerer, skaber hun jo hele tiden tøj til sine kunder, som de har i mange, mange år. Så fortid og fremtid er altid present i det tøj, hun laver. For eksempel den lille plisserede nederdel, hun har med på opvisningen denne aften. En af hendes kunder har netop fået sat nyt for i en plisseret nederdel, Birgitte lavede til hende for 20 år siden. Jovist, moden gør, at noget er væk nogle år, men de kommer som ofte igen.


Birgitte Thaulow viste mørkeblå plisseret nederdel med boucle-jakke til i materialer fra Jose Maria Ruiz samt dragt med perlebroderi i materiale fra samme sted og en smuk mørkeblå draperet aftenkjole.


Skrædderi er også i sig selv et håndværk, hvor nutid og fremtid altid trækker på fortid gennem de teknikker, skrædderen bruger. En af Birgittes kreationer denne aften er en meget smuk blå aftenkjole, hun har draperet frem. Igen en teknik fra fortiden, som hun har været glad for siden sine læreår. En teknik, som en af Danmarks hele store, Holger Blom, excellerede i. Netop Holger Bloms draperede kjoler oplevede hun tæt på, da hun som ung besøgte en udstilling med hans kjoler og fik lov efter lukketid at komme helt hen og røre og studere hans kjoler.


Udover at trække inspiration fra fortidens snit, stil og teknikker lader Birgitte Thaulow sig også inspirere af sine kunder. Den kvinde, der skal bære tøjet, og som tøjet skal passe til. Helt bogstaveligt lavede Birgitte den dragt om, som en af aftenens modeller skulle bære, fordi hun havde et stof med perlebroderi liggende, som hun vidste bare var det helt rette til netop denne kvinde.




Ane Rønne

Ane Rønne tog bogstaveligt talt fortiden med ind i fremtiden i sin smukke showstopper af en uld blondekjole. Den er sat sammen af fire forskellige blonder lavet i Tyskland i 1970'erne, som hun købte tilbage i 2005. Sådan kan ikke bare inspiration komme fra fortiden, men også materialer, der har ligget og ventet på at blive brugt til den rette kjole. Blonderne er draperet op på en gine og håndsyet samme. Der er tre sømme og en lynlås, der er syet på maskine, resten er syet i hånden.

Ane Rønne havde valgt at holde sine styles i toner af lys creme. Udover den smukke blondekjole præsenterede hun en fantastisk draperet kjole i råhvid uldjersey; der er vist her med Lisbet Silver flotte sølvsmykker til. Og med en vis frækhed kombinerede hun en svag rosa/beige strik trøje af mohair og Marino uld med en voluminøs nederdel af champagnefarvet silkeduchesse.


Ane Rønne fortæller om de mange, mange håndsting og fire fine blonder. hun købte i Tyskland i 1970'erne, der er gået til denne kjole. Ane Rønne havde også kjoler i råhvid uldjersey med på sin stand. Karen Blum, som er en mangeårig skrædderkunde (læs portrættet af Karen her), har fået syet netop i jersey hos Ane Rønne. Som Karen siger, kan Ane får det til at se fantastisk elegant ud, men samtidig er det utroligt behageligt at have på.



Gry Hesbjerg

Gry Hesbjerg står bag kostumeSkrædderi. Som navnet antyder er Gry uddannet kostume skrædder. Hun laver blandt andet kostumer til store forestillinger som Atlantis, der samme aften spiller for fulde huse i Tivoli ikke langt fra Håndværkerforeningen. Men Gry tager også imod private kunder i sit værksted.

Gry Hesbjerg er kostume skrædder og laver kostumer til store forestillinger som Atlantis, men tager også imod private kunder i sit værksted.


Gry deltog blandt andet med en smuk buksedragt med slag til lavet i cashmere-uld. Hun tvister gerne nyt og gammelt, ikke mindst i de snit hun vælger. Det har hun også leget med i buksedragten, der umiddelbart ligner en heldragt, men når man tager slaget af, får den et helt andet udtryk. På samme måde har hun valgt at lave buksedragt i uld, som heller ikke er en kombination, man ser så tit.


Smuk buksedragt i cashmere-uld, kombineret med slag i samme materiale, der bindes på ryggen og understreger buksedragtens snit.




Wichmann Couture

Vi slutter ved Wichmann Couture, som blandt andre Skrædderlaugets Oldermand, Johnny Wichmann, også en af hovedmændene bag Laugenes storslåede opvisning, står bag.


Wichmann Couture fortæller, de har valgt at fortolke temaet dels med empiresnit (frakke og langkjole), dels i valg af materialer.

Den korte cocktailkjole er lavet i silk faille, som var meget populært i 1940erne og 50erne. Stoffet har en meget ”crisp” effekt – det er lidt stift og kan stå lidt af sig selv. Når man går tæt på, kan man se, at vævningen er i ”ribber”, lidt a la Gross Grain-bånd. Den lange aftenkjole er i grøn brokade med blå lilla "pletter" der glimter fra Emauel Ungaro.



Overordnet fortæller Wichman Couture, at de også har tolket temaet som mere brug af farver og farvekombinationer; noget man nok var mere kreativ med i fortiden, men som man kan se langsomt kommer ind igen.

Fantastisk farvekombination af smuk silkeskjorte og nederdel i aubergine og frakke i sennepsgul Virgin uld med rævepels i samme farve.



Blandt publikum denne aften fandt jeg EU-kommissær Margrethe Vestager. Hun har i gennem mange år haft et liv med mange både nationale og internationale repræsentative opgaver. Det har hun fået hjælp til hos Wichmann Couture, hvor hun fik lavet sin første kjole for snart 25 år siden. Og som det tit sker, er hendes skrædder gået i arv til hendes datter. Wichmann har nemlig denne sommer lavet brudekjolen til hendes datters bryllup.


Til aftenen bar Margrethe Vestager en rød kjole i uld-georgette, som Wichmann Couture lavede til hende for 10 år siden. Hun fik den lavet i forbindelse med dansk EU formandskab, hvor hun som økonomi- og indenrigsminister skulle tage imod internationale gæster.

At hun tog kjole på, og at den skulle være rød, var ikke uden overvejelser, for som hun siger: "Man skal ikke gennem sig." Kvinder skal selvfølgelig gøre, som de vil, men hun synes, det er fedt at se kvinder i politik går i både kjoler og tøj med farver.


Margrethe anerkender, at skrædderi er en helt fantastisk luksus. Med siger også, at det jo holder i virkelig lang tid. Og så er det lavet helt personligt til én selv. Derfor bygger man også en stor tillid op med sin skrædder. "Man står der med alle sine ufuldkommenheder, og så ender man med at føle sig fantastisk... Der er bare ikke noget, der slår godt håndværk." Derfor er hun også fast gæst hos Laugenes årlige opvisning. Og fantastisk ambassadør for godt skrædderi.



Epilog

Det var, hvad jeg nåede denne skønne aften. Men det var kun et udsnit af de mange dygtige håndværkere, der var med. Læs mere på Laugenes opvisning for at få det fulde overblik over, hvem der var med, og hvad de viste.



 


Links til hjemmesider og adresser i den rækkefølge de nævnes

Laugenes opvisning https://laugenesopvisning.dk ved Skrædderlauget, Islands Brygge 26, 2300 Kbh S


Katherine Ines, Dress by Ines, Nannasgade 18, 2200 København N, www.dressbyines.com


Susse Thorseng Lærche, Thorseng Lærche’s modesalon, Marsk Billesvej 33, 5672 Broby – Odd Fellow Palæet, Bredgade 28, Nordlige sidefløj, 1.th, 1260 København K, www.Tlmodesalon.dk


Birgitte Thaulow, Birgitte Thaulow kjoleskrædderi, Sundholmsvej 46, 2300 København S, www.birgittethaulow.dk


Ane Rønne, Oryé Couture, aneroenne@hotmail.com


Gry Hesbjerg, KostumeSkrædderiet, Orupvej 8, 4330 Hvalsø, www.kostumeskrædderiet.dk


Wichmann Couture, Amager Boulevard 131, 2300 København S, www.wichmanncouture.dk


Stor tak til Laugenes opvisning for brug af billeder


Laugenes Årlige Opvisning 2021

©Fotograf Allan Bjerre - www.allanbjerre.com


Laugenes Årlige Opvisning 2021

Instagram:@allan_bjerre_photographer


Stor tak til fotograf

Markus Simonsen

Instagram: @simonsen_markus

305 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page