top of page
  • margrethewivel

"Min skrædder er min stylist"

Updated: Oct 10, 2020

Charlotte Bøie gik model for flere skræddere, da hun var ung. Her lærte hun faget at kende og blev optaget af den fordybelse, der ligger i at producere tøj fra bunden. Men den dialog hun oplevede, da hun fandt 'sin egen skrædder', var berusende. Det er 20 år siden, og dialogen er stadig i gang.

Charlottes Bøie fortæller, at hendes møde med skrædderen Susse Thorseng Lærche var som at blive set og forstået. Charlotte var på jagt efter en skrædder, der skulle sy hendes brudekjole. Hun havde en klar idé i sit hoved og en lidt ubehjælpsom tegning med i hånden. Men tegning og idé blev ikke bare forstået af Susse, den blev også viderebearbejdet.


Susse kom med forslag til ændringer i snit og design, men forklarede samtidig, hvorfor hun mente, et lidt ændret design ville fremhæve Charlottes hals og skuldre mere. På samme måde talte de om hvilket stof, der ville understøtte kjolens pasform og udtryk. Brudekjolen blev selvfølgelig en drøm af en kjole. Men Charlotte var slet ikke færdig med at få skræddersyet sit tøj hos Susse. Det har hun fået lige siden.


Bouclé jakke syet i stof fra Carnet couture og med for i hvidt silkesatin. Den er underslået med en tynd fin silke organza, som giver stabilitet uden at gøre den tung. Det betyder, jakken er meget let i modsætning til den originale Chanel Bouclé jakker. Den har lynlås, der kan lynes begge veje, og som giver jakken kant ligesom frynserne gør. Charlotte bruger den både til pæne bukser til formelle lejligheder og med jeans til hverdag. Skrol til højre for flere billeder. Samlet pris kr. 8.900,-Bæredygtig forkælelse

Charlotte arbejder som senior relations specialist hos Unicef og er både professionelt og personligt optaget af verden omkring sig, og hvordan hun selv kan leve et mere bæredygtigt liv. For hende betyder det blandt andet, at have noget tøj, der kan holde længe. Hendes økonomi er ikke til at få alt skræddersyet, så hun kombinerer med vintage fund og supplerer også sin garderobe med helt almindelige basisvarer. Men grundlæggende vil hun hellere have få gode ting end mange mellemvarer. Hun fortæller, at nogen tror, hun har et kæmpe klædeskab. Det har hun egentlig ikke, men hun mener, hun er god til at kombinere og købe ting, der passer sammen på kryds og tværs, så det enkle stykke tøj og accessori fremstår nye og friske.


Faktisk har Charlotte lært meget om, hvad der klæder hende gennem Susses anbefalinger. Og det giver ikke bare tøj, der sidder godt. Det giver også krops-selvværd.

Charlotte er dog ikke bleg for at erkende at skrædderi også er en luksus. Og hun elsker den forkælelse, der ligger i at få noget skræddersyet tøj. Så hvor andre måske bruger penge på skønheds behandlinger, nye møbler eller lignende, når de skal forkæle sig selv, så sparrer hun sammen til at få skræddersyet tøj.

Koralfarvet 'muslinge-kjole' i tung viskose fra Jose Maria Ruiz. Modellen har Susse lavet i mange farver, og Charlotte har også én i sort. I sig selv er kjolen enkel, men for at den falder let, skal den følge og fremhæve skuldrene og falde smukt over ryggen. Samlet pris kr. 5.500,-. Skrol til højre for flere billeder.


En samtale om tøj og kropsforståelse

Ordet 'dialog' er gennemgående, når Charlotte skal beskrive sit forhold til Susse og den proces, de går ind i sammen, når hun skal have lavet tøj. Det starter typisk med, at hun lidt spontant kigger forbi Susses salon i Odd Fellow Palæet.


Her viser Susse så prøver på nye lækre tekstiler, som hun ved, vil falde i Charlottes smag. Inden da, har Charlotte måske gjort sig overvejelser om, hvad hun gerne vil have lavet og med udgangspunkt i det, begynder Susse at tegne en 'mode-illustration'. Og hun har meget at skulle have sagt, når tøjet skal udformes; for Charlotte har endnu ikke oplevet, ikke at være enig med den model, hun tegner frem.


Frakke i ren cashmere med for i viskose. På belægningen og i kraven er der silkeorganza, der skal give lidt hold, men ellers er den ikke 'bygget op' med mange indlægsmaterialer. Den har trykknapper med en håndsyet markering. Charlotte fortæller, hun elsker letheden i frakken modsat andre overfrakker, der let kan opleves tunge at få på. På trods af letheden, er den varm, fordi cashmere er en af de varmeste materialer man kan få. Samlet pris kr.12.900. Skrol til højre for flere billeder.


Faktisk har Charlotte lært meget om, hvad der klæder hende gennem Susses anbefalinger. Og det giver ikke bare tøj, der sidder godt. Det giver også krops-selvværd. For eksempel er hun gammel svømmer. Det har tit givet hende problemer med, at almindeligt tøj strammer hen over skuldrene. Og i stedet for at blive irriteret på tøjet, blev hun irriteret på sine skuldre. Det fik Susse gjort op med. Susse har faktisk altid fundet Charlottes holdning og skuldre fantastiske at arbejde med, fordi tøjet ligger godt hen over lige skuldre. Tøjet skal bare laves i rigtig pasform.


Charlotte skal via sit job til mange møder med samarbejdspartnere. Også her er det vigtigt for hende, at tøjet understøtter hende og sidder godt, så hun bare kan være optaget samtalen og ikke om tøjet strammer.Endnu et bryllup

I foråret skulle Charlottes datter have været gift, og Charlotte og Susse var godt i gang med at lave Charlottes tøj til dagen, da landet blev lukket ned. Først blev brylluppet udskudt til august, og siden blev det udskudt til næste sommer.


Charlotte har valgt en lang nederdel i blonder og pailletter fra spanske Jose Maria Ruiz. Og de er nu i fuld gang med at arbejde med ideer til overdelene. Det kræver både, at Susse tegner en mode-illustration, og de kigger tekstiler og farver.


Mode-illustration under udarbejdelse. Når Charlotte skal have lavet noget nyt tøj, tager de tit udgangspunkt i et lækkert stykke stof. Derfra taler de om, hvad der kunne laves ud af det, og endelige sætter Susse sig ned og begynder at tegne mode-illustrationer. Her er hun i gang med at tegne en mode-illustration til en overdel til den nederdel, som Charlotte skal have på, til sin datters bryllup. Skrol til højre for flere billederOg Susse har meget at skulle have sagt, når tøjet skal udformes, for Charlotte har endnu ikke oplevet, ikke at være enig med det, Susse tegner frem.


Vi fik lov at kigge med til en prøvning, hvor Charlotte skal vælge farve og materiale til en selskabstop, der skal passe til en nederdel, Susse allerede har lavet færdig. Her prøver de med en silkesatin fra Jose Maria Ruiz. Nederdelen er i blonder og pailletter fra José Maria Ruiz. Nederdelen koster kr. 8.500,-. Overdelen kommer nok til at ligge omkring de kr. 4.800,-. Skrol til højre for flere billeder.I næste indlæg her på bloggen kan du møde Susse Thorseng Lærche selv, som er skrædderen bag alle Charlottes fantastiske stykker tøj.

 

Links til hjemmesider

https://www.tlmodesalon.dk/

https://www.carnet.it/en/75-carnet-couture

https://josemariaruiz.com/


Foto ved Markus Simonsen

https://www.instagram.com/simonsen_markus/


615 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page