• margrethewivel

Farver og striber i kunst og klæder

Tegneren, malere og filmmanden Gunnar Wille fandt sig selv og sit personlige udtryk, da han begyndte at gå til skrædder. Det er da også let at se hans passion for farver og magiske fortællinger i hans garderobe.

1970'erne var et skrækkeligt årti for Gunnar Wille. Som han siger, havde betonsocialismen kidnappet børnenes univers og gjort det til et politisk opdragelsesprojekt. Og farverne skulle holdes i brunt og orange. Da han var besluttet på at leve af sin kunst, var han ludfattig det årti, for det lykkedes kun Gunnar at udgive en børnebog; en belærende børnebog holdt i brunt og orange, som han ikke er stolt af.


Han skrev og udviklede derfor den farverige fantasifigur, Skrumpen fra det ydre rum, for sig selv og til skrivebordsskuffen. Til gengæld havde han det hele klar, da tørsten efter kulør og magi vandt over socialrealismen, og 1980'erne blev Gunnars årti. Under mantraet 'farver og striber' har han siden udgivet en lang række børnebøger, og han har lavet både teaterforestilleringer og tv-programmer for børn, som stadig kan ses på DR Ramasjang. Mest kendte er Familien Fab, Magiske Mads og Skrumpen fra det ydre rum.


Gunnar her i blå jakke i 100 % fine worsted uld fra Harrison, 11 oz, syløn 18.000 kr materialer 2.000 kr. Hertil blå vest også i 100 % fine worsted uld fra Harrison 11 oz, syløn 4.500 kr materialer 700 kr. De blå bukser er i 100 % worsted uld, super 100´s 9 oz uld fra Holland and Sherry, syløn 4.500 kr materialer 700 kr. Alt fra Mott skrædderi.Brd. Andersen

Gunnar har altid interesseret sig for tøj. Som 14-årig strøg han selv sine skjorter, for det skulle se ordentligt ud. Og så snart pengene tillod det, købte han tøj hos Brd. Andersen. Det var i 1980'erne, hvor den legendariske herreekviperingsbutik på Strøget i København havde sin storhedstid. Her kunne Gunnar finde jakker og bukser i høj kvalitet. Det var ikke mange steder i København, man kunne det. Det var dog altid i mørkeblå og nålestribet. Og Gunnar lykkedes i bedste fald at supplere med en rød skjorte for at få farver med.


Gunnar lavede alt til sine tv-programmer selv fra ideudvikling og historien til kostumer og scenografi. Han spillede sågar også selv med. Her ses tegningerne til hans eget kostume i Familien Fab.Troelstrup

Brd. Andersen lukkede som bekendt i 2000 efter nogle hårde år. Gunnar fandt nu vej til Troelstrup, der tilbød at få syet made-to-measure jakkesæt. Det var i første omgang i de traditionelle farver og mønstre, han kunne vælge mellem. Men selve processen omkring at få syet sit tøj begyndte at optage Gunnar. Han husker at stå til første prøvning og tænke: Vorherre bevares. Men efterhånden, som skrædderen nålede ham ind, tog jakken form.


Gunnar her i rød jakke i 100 % cool wool fra Scabal. Den ligger på kr. 18.000 i syløn og materialer 2.000 kr. Under jakken har han en orange vest med tern. Vesten er lavet i en eksklusiv blanding af uld (85%), mohair (7%), silke (5%) og hør (5%) fra engelske Harrisons. Den koster 4.950 kr. (inkl. 10% for tern) og materialer til kr. 800. Både jakke og vest har hornknapper og håndsyede knaphuller. De grønne bukser er lavet i 100 % cool wool fra Scabal, til syløn 4.500 kr materialer 700 kr. Alt fra Mott Skrædderi.Hvidberg og Mott

Gunnar begyndte efterhånden at efterspørge mere sprælske farver, og han blev anbefalet at gå i Hvidberg-stoffer og købe metervaren selv. Han kunne så komme tilbage og få dem syet efter samme made-to-measure princip hos Troelstrup. Hos Hvidberg stødte han dog på Karina Mott, der på det tidspunkt var chefskrædder hos Hvidberg. Gunnar oplevede hos Karina Mott og Hvidberg at kunne vælge stof i et bredt sortiment af farver. Og så er han glad for tynde materialer og en konstruktion, der giver et afslappet udtryk og god bevægelsesfrihed. Kort sagt, han oplevede at få syet lige præcis til sin krop og stil, og for første gang følte han sig helstøbt. Det var i 2009. Han har ikke sluppet Karina Mott siden. Da hun overtog Bent Wennervalds skrædderi på Østerbro, fulgte han med.Gunnar viser her en blå ternet jakke 11 oz, uld (85%) , mohair (7%) og silke (5%) fra Harrison. Da den er syet til sommerbrug, er den halvforet, så det er lettere at komme af med varmen. Foret er holdt i en klar rød. Den ligger til syløn 19.800 kr (inkl. 10% pga. tern), materialer 2.400 kr. Fra Mott SkrædderiKunst, klæder og god fornuft

Klæder er for Gunnar et vigtigt udtryksmiddel - lige som hans kunst er. Men hans klæder skal også kunne bruges til hverdag og kunne holde til noget. Gunnar ved godt, at folk synes, det er mange penge at bruge på tøj. Men før han fik sine jakker skræddersyede, holdt de kun få år. Et hurtigt regnestykke vil vise, at en jakke til kr. 4 - 5.000 kr., der holder 2-3 år, ikke er billigere end de skræddersyede, han har i 10-12 år. Og når hans jakker så er godt brugte, overgår de til arbejdstøj som malerjakker.


En af de første jakker, Karina Mott syede til Gunnar, er slidt godt til og overgået til at være malerjakke. Blandt andet havde han den på, da han sammen med to grafittikunstnere malede dette gavlmaleri, om hjørnet fra, hvor han bor i dag. I øvrigt fik han stor respekt for grafittikunsten - det krævede bestemt meget øvelse af lykkedes med sprayflaskerne.
Det er ikke kun tøjet, Gunnar gerne vil være med til at designe fra bunden. Også hans briller, er specialdesignet til ham. Det er optiker Rasmus Cold, der sammen med Gunnar har designet stellet i horn. Faktisk tog Gunnar sin frisør med på råd, så ansigtets linjer blev understøttet af brillernes form.


Gunnars liv fortalt på YouTube

Vil du se mere til Gunnars lange liv med eventyrlige figurer og fantastiske fortællinger og hører mere om hans karriere indenfor bøger, teater, film og animation, så er han igang med at optage sit selvportræt. Den ligger på Youtube. Se link nedenfor.


 

Links til Hjemmesiden i den rækkefølge de nævnes:


Gunnar startede med at få lavet made-to-measure

https://www.troelstrup.com/custom-made/


Gunnar begyndte at købe sine metervarer hos Hvidberg

https://hvidbergvintage.com


De sidste mange år, har Gunnar fået syet sit tøj hos Skrædder Karina Mott.

http://mott.dk


De tekstilproducenter, der står bag Gunnars jakke, veste og bukser.

https://www.hollandandsherry.com/

http://www.harrisontextile.com/

https://www.scabal.com/en/fabrics/


Rasmus Cold står bag Gunnar briller i hvid horn

https://www.coldheggem.com


Vil du se hvordan Gunnars tøj fungerer i bevægelse og i et magisk univers, så klik ind på denne fine film

http://www.billedmusik.dk/71-north-blue-man.html


Gunnars liv fortalt på YouTube

For tiden optager Gunnar selvportrætter over sit lange liv med eventyrlige figurer og fantastiske fortællinger.

https://www.youtube.com/watch?v=F3f8D0pyLNQ&t=52s


Foto ved Markus Simonsen

https://www.instagram.com/simonsen_markus/

225 views0 comments

Recent Posts

See All