top of page
  • margrethewivel

Et community for skrædder-kunder og skræddere?

Updated: May 4, 2021

Da jeg for fem år siden selv begyndte at blive interesseret i at få syet mit tøj, vidste jeg simpelthen ikke, hvordan man gjorde. Jeg ledte forgæves efter en guide eller dansk blog, der kunne inspirere og guide mig. Det lykkedes bare ikke. Det bedste, jeg har fundet, er primært udenlandske herreskrædder-blogs og youtube kanaler. Men jeg synes, vi skal have vores eget skrædder-forbruger-community i Danmark – og så skal det både være for mænd og for kvinder. Derfor vil jeg gerne lave den blog, jeg selv har savnet.


Hvorfor denne blog?

Først og fremmest for at udbrede kendskabet til rigtig skrædderi og inspirere flere til at gå til skrædder – fordi det fortjener både faget/håndværket, og det fortjener vi som forbrugere.


Dernæst vil jeg gerne (sammen med jer) skabe det lærings-community, hvor vi som helt almindelige forbrugere uden håndværksmæssig baggrund indenfor faget, kan uddanne os selv og blive kvalitetsbevidste forbrugere.


Jeg vil gerne dedikere denne blog skrædderi. Ikke forandrings-skrædderi eller reparations-skrædderi, og ikke made-to-measure. Men skrædderi, hvor man får skabt et stykke (hverdags)tøj helt fra bunden i materialer, stil, pasform og snit, som man selv har valgt, og som passer lige præcis til ens egen krop, smag og temperament.


Kort sagt; jeg synes, vi mangler et community for skrædder-forbrugere i Danmark, hvor vi kan inspirere hinanden og uddanne hinanden sammen med eksperterne.

Tøjglæde, bæredygtighed og godt håndværk

Vi er lige nu ikke så mange, der er optaget af skrædderi, men jeg tror virkelig på, vi kan blive mange flere.


For når først man har opdaget glæden ved at have tøj på, der bare passer og bliver en forlængelse af en selv, så kan man dårligt gå tilbage til ringe kvalitet og dårlige tøjoplevelser.


Dernæst er der hele princippet om bæredygtighed. Skrædderi er essensen af slow fashion og i skarp modsætning til fast fashion. Man kan simpelthen ikke overbruge skrædderi, alene fordi det tager tid. Dertil kommet, at man kan spore ’værdikæden’ og stå inden for alle led i processen.


Endelig er det en oplevelse af godt håndværk, hvor tøj får værdi på en helt ny måde. Man lægger mange ressourcer (både tid og penge) i sit stykke tøj og sætter derfor også pris på det, på en helt anden måde og i meget længere tid.


hvem vil I møde i denne blog?

Selvom jeg har fået syet mit tøj gennem de sidste fem år, er jeg langt fra ekspert. Men jeg vil gerne blive klogere. Derfor vil jeg interviewe alle former for eksperter på området. Det vil sige:


  • Folk, der selv får skræddersyet deres tøj og som vil fortælle om deres vej til skrædderi

  • Skræddere, og deres vej til faget og gode råd til os kunder

  • Laug'et bag faget og dets mission for faget og fremtidsønsker for håndværket.

  • Undervisere i beklædningskunst og i materialevalg

  • Folk, der forhandler særlige gode kvaliteter af tekstiler

  • Og så vil jeg linke til artikler om emner inden for skrædderi


Er skrædderi kun for de udvalgte?

Der kan der være et element af noget elitært ved skrædderi. En idé om at det kun er for de få privilegerede. Mit ønske er lige det modsatte. Jeg vil gerne være med til at 'demokratisere skrædderiet'. ‘Demokratisk’ forstået som, at være med til at gøre det meget mere almindeligt at gå til skrædder. Mange går kun til skrædder, hvis de skal have lavet tøj til en helt særlig begivenhed, som deres bryllup. Men skræddersyet tøj kommer egentlig bedst til sin ret, der hvor det viser sin holdbarhed og pasform i hverdagen. Desuden tror jeg, at mange både mænd og kvinder er uvante ved tanken om at gå til skrædder, fordi vi er så ukendt med processen bag tøj. Vi mangler simpelthen ordforråd for snit og pasform og forståelse og kendskab til materialevalg. Og så ender skrædderi med at blive utilgængeligt og for de få.


Jeg synes, skrædderi skal kommer flere til glæde. Nemlig alle dem, der går op i godt håndværk, som er afhængighed af en god korpsfornemmelse i sit tøj og som vil en mere lokal tøjproduktion. Er du enig, så læs med i denne blog. Og bidrag endelig med nye ideer og vinkler.
136 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page