top of page
  • margrethewivel

En verdensmand i dansk skrædderi

To ting betyder noget for Bo Wiese, når han vælger tøj. Pasform og kvalitet skal være i top og historien bag interessant. Derfor går Bo i skræddersyet tøj og speciallavede accessories hentet fra hele verden.


Bo Wiese lever af at sælge fintfølende måleudstyr, der står rundt om i verdenen. Fra Sydpolen til Polen. Han har faste kunder 35 steder på kloden og har derfor også rejst hele sit arbejdsliv. Det mærkes, når man taler beklædning med ham. Tøjet skal være i kvalitet og pasform, så det fungerer på farten. Jakken skal kunne lægges på hylden over sædet i flyet og tages ned og sidde pænt, når han når frem. Men mindst lige så vigtigt, så skal det fortælle en historie og bære inspiration med hjem til Danmark.Et bælte er derfor ikke bare et bælte. Bo bruger en sadelmager i Polen, som kan lave bælter, der kan knappes op, så de kan påsættes forskellige bæltespænder. Bæltespændet her har han fået lavet hos en sølvsmed i Santa Fe, New Mexicos kulturelle hovedstad.


Læderbælte lavet af sadelmager i Polen, der kan knappes op og påsættes forskellige bæltespænder. Det er ikke lykkes Bo at finde en sadelmager i Danmark, der kan lave tilsvarende. Bæltespændet er lavet af en sølvsmed i Sata Fe, NM i USA.Bo fik syet sin første skræddersyede blazer hos Peter Undén på Frederiksberg. Det er 20 år siden, og han bruger den endnu. Det viser præcis den holdbarhed, der ligger i god kvalitet og rigtig pasform. Det er lavet godt og lavet til ham. Han har dog siden up-designet blazeren og fået sat emblem fra sin sejlklub, Kongelig dansk yactklub, på brystet, og knapperne er skiftet ud med monogramknapper fra samme sted. Pasform og personlig historie.


Skræddersyet blazer i uld fra herreskrædder Peter Undén på Frederiksberg. Bo fik lavet den for over 20 år siden og skyder på, han gav kr. 10.000 for den dengang. Bo har siden fået sat emblem på brystlommen fra sin sejlklub på og skiftet knapper ud med knapper med logo fra samme sted. Skrol til højre for flere billeder.Bo fik lavet en del jakker hos Peter Unden, men da Karina Mott overtog Bent Wennerwalds skrædderi på Østerbro, tænkte Bo, der var tid til at prøve noget nyt. Og siden har han fået lavet sin ting hos Karina.


Blandt andet har Bo fået syet denne orange jakke med blå tern hos Karina Mott. Når man vælger stof med mønster er mønstertilpasning en vigtig del af opgaven. Det betyder, at hvor det er muligt, skal linjerne i mønstret flugte, så jakken får et sammenhængende udtryk. På samme måde, skal der være symetri i mellem forstykker og over ryggen.

Endelig er pasform vigtig, og den skal ligge godt over ryggen og følge kroppens form.

Skræddersyet jakke fra Mott Skrædderi på Østerbro. Den er lavet i en eksklusiv blanding af uld, mohair, silke og hør fra engelske Harrisons. Bemærk blandt andet perfekt mønster-tilpasningen ved ærmerne og på lommerne og de håndsyede knaphuller og knapper i horn. Bo kan ikke huske nøjagtig pris, men skyder på ca. 16.000 kr. Under jakken har Bo en blå skjorte, som han har fået syet hos en skjorte-skrædder i Torino. Bemærk hans initialer på skjorten. Skrol til højre for flere billeder.Som den smukke orange blazer vidner om, ligger Bo ikke under for angsten for at skille sig ud. Mange år i udlandet har sat sine spor - også på Bos garderobe. Og der må gerne ske noget. Af samme grund får Bo skræddersyet sine skjorter hos en skjorte skrædder i Torino. Der får han både rig mulighed for at vælge farverige tekstiler, og så får han perfekt pasform. Ofte vil fabrikslavede skjorte få mange lange ærmer, hvis man går op i størrelse. Men oven i dette, får han sine initialer broderet ind i stoffet. Som altid får Bo sat sit personlige præg på tingene. Vanen med at få lavet sine skjorter i Torino går år tilbage, da Bo var på forretningsrejse til Torino. Her fik han fik taget mål og lavet sine første skjorter. Siden har han blot bestilt ud fra tekstilprøver, så blive de sendt til ham.


Skjorte syet hos skjorteskrædder i Torino, der gennem mange år har leveret skjorter til Bo. De han hans mål liggende, så han skal blot beslutte farve.


Meget af Bos liv leves i udlandet. En slovensk forretningsforbindelse er gået hen og blevet en god ven, og sammen har de lavet, hvad de mener må være verdens mindste motorcykleklub - den har kun de to som medlemmer. På væggen på Bos kontor hænger et billede fra en af deres ture.


Bo får også lavet jakkesæt i mere konservativt udtryk, som denne blå habit lavet i smukt sildebensvævet stof. Han har dog valgt et for med sjalsmønster, der giver spil og liv. Den har naturligvis håndsyede knaphuller og knapper i horn.


Skræddersyet habit fra Mott Skrædderi i blå sildebensvævet ren merino uld fra Holland and Sherry. Både jakke og bukser har naturligvis håndsyede knaphuller og knapper i horn. Pris omkring kr. 21.000 for jakke og bukser.Bo henter primært inspiration til sin garderobe fra udlandet. Både fra rejser men også fra udenlandske magasiner. Han anbefaler gerne magasinet 'The Heritage', der laves i Tyskland, men også udkommer på engelsk.


I næste indlæg kan du møde skrædderen bag Bo Wieses jakker og habitter, Karina Mott, som både syr til kvinder og til mænd.

 

Links til Hjemmesiden i den rækkefølge de nævnes:


Herreskrædder Peter Unden, der lavede Bos første blazer, som holder endnu - 20 år efter.

http://www.peterunden.dk


De sidste mange år, har Bo fået syet sine jakker og habitter hos Skrædder Karina Mott.

http://mott.dk


De to tekstilproducenter, der står bag Bos jakke og habit.

https://www.hollandandsherry.com/

http://www.harrisontextile.com/


Bo henter inspiration i udlandet - blandt andet fra det tyske magasin, The Heritage Post, som også udkommer på engelsk.

https://theheritagepost.com/en/


Foto ved Markus Simonsen

https://www.instagram.com/simonsen_markus/


392 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page